Kätte on jõudnud oktoober – aeg, mil päevad lähevad nähtavalt pimedamaks ja arstid soovitavad D-vitamiini võtma hakata. Praegusel ajal on eriti oluline immuunsust tugevdada, aga samal ajal hoolitseda, et algav pime aeg täidaks meid sisemiselt/vaimselt valguse ja rõõmuga. Just sel põhjusel tuleb taas Suur Gospelõhtu, mis toimub 17. oktoobril kell 18:00 Kultuurikatlas. See pole lihtsalt kontsert, see pole lihtsalt õhtu, vaid midagi palju enamat. Aga mis on gospelmuusika ja miks ikkagi end Gospelõhtule kohale vedada?

Mis on gospelmuusika?

Enamasti me kõik teame, et gospelmuusikal on afroameerika juured, mis segunesid hiljem blues’i, jazzi ja muude žanritega. Selle tulemusel tekkis palju huvitavaid kombinatsioone, mis elavad tänaseni. Gospelmuusika võib olla rahulik a capella või hoopis rütmikas popmuusika. Gospelmuusika vormid võivad palju erineda, aga kõige olulisem on hea sõnum ja tekst, mida need laulud edasi kannavad. Tavaliselt ei teki päris gospel-laulud tühja koha pealt või niisama mõne hetke emotsiooni pinnalt, vaid loomulikust kogemusest ning pühendavad kogu teksti ja meloodia maailma Loojale. Seega pole gospelmuusika lihtsalt tühi popmuusika, vaid positiivse sõnumiga, pühalik, sügav ja hingestatud muusika. 

Paljudele tuleb ilmselt üllatuseks, et tegelikult on Eesti gospelmuusikal täitsa arvestatav ajalugu vaatamata sellele, et pikka aega ei jõudnud meieni mitmed asjad raudse eesriide tõttu. Tegelikult on Eestis korraldatud isegi gospelfestivale ja jagatud auhindu gospelmuusika edendamise eest. Eesti kontekstis mõistetakse gospelmuusikat kui afroameeriklaste vaimulikku muusikat ning gospelmuusika mõistet rakendatakse ka kaasaegsele kristlikule muusikale, mis hakkas Eestis levima 1970ndate alguses. Muusikalise vormi kõrval on olnud olulisem rõhk laulu sõnumil. (Tambaum, 2021). Seega pole gospelmuusika Eestis uus nähtus ning iga gospelliikumine on andnud oma eripärase panuse, seda teeme loodetavasti ka meie. Järgnevalt toome välja, mis põhjustel peaksid Sa end ühel oktoobrikuu õhtul pärast KOV valimisi end Kultuurikatlasse vedama. 


Miks tulla Gospelõhtule?

  1. Ainulaadne Gospelõhtu Eestis. 

Eestis toimub palju kontserte ja koorimuusika on populaarne, aga gospelmuusikat on Eestis pigem väga vähe. Seega on tegemist ühe erilise žanriga, mida Eestis kohtab harva. Senised gospelkontserdid Eestis on olnud iga üks oma nägu ja nii on ka MOKO Gospelõhtu täiesti omanäoline nähtus, mida mujal ei saa kogeda.

  1. Suurepärane repertuaar ja vinge kamp. 

Gospelõhtu repertuaaris on tempokaid ja ülirõõmsaid lugusid, mis tõstavad Sind lihtsalt rõõmust lakke! Samas kuuleb ka rahulikumaid gospel-palasid, mille ilu on liigutav ja puudutab igat hinge. Kusjuures muusikat edastatakse peamiselt eesti keeles, et sõnum jõuaks iga kuulajani. 

Gospelõhtu repertuaari esitab ainulaadne gospelkoor Helerin Oksa juhtimisel ning muusikalist elamust täiendab spetsiaalselt selleks õhtuks kokku kutsutud bänd, mis koosneb väga andekatest muusikutest. Erinevad solistid annavad igale loole oma eripära ning kuulajail juba igav ei hakka!

  1. Pühapäeva-õhtune elamus. 

Mida paremat on ikka pühapäeva õhtul teha? Vaadata telekast saateid, mis tulevad igal pühapäeval? Jälgida valimistulemusi, mida saaks nagunii pärast ükskõik kust allikast järgi vaadata? Või teha sauna, mida saab ka peaaegu igal aastaajal ja igal pool teha? Gospelõhtu toimub väga harva, seega tule parem sinna üksi, koos sõbra või terve perega! Emad-isad väga väikeste laste või beebidega ei pea samuti muretsema, sest vajadusel saab kogu kava vaadata ka lastetoast otseülekande vahendusel. Oleme Teie peale mõelnud, olete väga oodatud. 

  1. Sisukas õhtu intrigeerival teemal. 

Gospelõhtu ei paku ainult ägedat ja ilusat muusikat, vaid ka mõtteainet elu sügavamatele küsimustele, mis võivad igapäevaelu toimingutes jääda tagaplaanile.  Eelmisel Gospelõhtul küsisime, mis on gospel ja mis on rõõmusõnum? Sel korral läheme rohkem süvitsi ja püüame vastata küsimusele „Miks ma usun?“ Inimesed jagavad oma kogemusi elust ning tunnistavad erinevatest imetegudest. Meie koguduse noored pastorid Mart Oksa ja Toomas Vardja lähevad teemaga veel sügavamale. Seega, kui Sinu peas on ringlenud küsimused stiilis „Miks need hullud usuvad? Mida nad usuvad? Miks nad usuvad?“, siis tule ja saa vastuseid nendele intrigeerivatele küsimustele!

  1. Abivägi igale soovijale. 

Arvasid, et muusika ja sisulise osaga piirdume? Tegelikult on meil veel plaanis üks oluline asi. Kui oled näiteks küüsis depressiooni, ärevuse, mõne haiguse või mis iganes probleemiga oma elus, siis Gospelõhtu on küll üks parimaid kohti, kus Sa võid saada nendest jamadest võitu. Ma ei tee nalja. Nimelt on kõigil võimalus minna eestpalvele. See tähendab seda, et kontserdi lõpu poole on saali nurgas mõned meie inimesed, kes saavad Sinu eest privaatselt palvetada. Sa võid minna ükskõik mis murega, olla ükskõik kui lakooniline või avameelne. Eestpalvetaja palvetab Sinu eest Püha Vaimu abil. Seega kaotada pole midagi, vaid vastupidi – paljud elud on saanud muudetud just eestpalvete kaudu. Meie ja ülejäänud maailma kogemus näitab, et eestpalvetel on suur mõju. 

  1. Heategevuslik aspekt. 

Gospelõhtu on kõigile tasuta, kuid soovijatel on võimalus koha peal teha vabatahtlikult annetusi Vähiravifondi „Kingitud Elu“ jaoks, kes pakub tuge vähihaigete inimeste ravikulude katmiseks. Fondi looja Toivo Tänavsuu laulab ka gospelkooris ja jagab enda tunnistust sel õhtul. Toetame üheskoos inimesi, kes peavad rasket võitlust vähiga!

  1. Turvaline kontsert. 

Gospelõhtul järgitakse riiklikke meetmeid seoses koroonaviirusega. Me kontrollime oma meeskonna tervist ning külastajatel palume sisenedes näidata vaktsiinipassi või teha kiirtest kohapeal. Kiirtest on väga mugav, kiire, lihtne – sellepärast ei pea muretsema. Seekord kohtume Kultuurikatla suures saalis, et saaksime olla rohkem hajutatult. Peame väga oluliseks, et kõigil oleks turvaline ja hea olla.  

————————————–

Nähtavasti on gospelõhtule tulemise kasuks rohkem argumente kui kahjuks. Soovime Sulle pakkuda suurt vitamiinisüsti sellesse sügisesse ja kauemaks veelgi. Püsige terved ja kohtumiseni!

Kasutatud allikad

Tambaum, Karin-Liis. (2021). Eesti gospelmuusika tähendusest evangeelses kuulutustöös. Lõputöö. Tallinn: Kõrgem Usuteadlik Seminar. Kuvatud (8.10.2021): https://kus.kogudused.ee/wp-content/uploads/2021/06/Karin-Liis_Tambaum_loputoo.pdf

Infot Gospelõhtu 2021 kohta leiad SIIT.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s